RegioJet by chcel vypravovať vlaky aj na ďalších tratiach na Slovensku

06.03.2013 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) – Súkromný dopravca RegioJet by chcel vypravovať vlaky aj na ďalších tratiach na Slovensku. V prípade, že štát vypíše súťaže a bude hľadať dopravcov, ktorí by s dotáciou od štátu prevádzkovali osobnú dopravu na železnici, firma sa do nich zapojí.

"Máme záujem, rovnako ako v Českej republike, ponúkať naše služby aj na ďalších trasách," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ komunikácie skupiny Student Agency Aleš Ondrůj. Do skupiny patrí aj dopravca RegioJet.

Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje železničnú dopravu na trase z Bratislavy cez Dunajskú Stredu po Komárno. Práve má za sebou prvý rok, počas ktorého odviezla vo vlakoch 1,5 milióna cestujúcich. Ide zatiaľ o jediného dopravcu, ktorý na Slovensku vypravuje vlaky s dotáciou od štátu.

Má však ambície rozšíriť sa aj na ďalšie trate. "Všetky trasy, o ktorých sa v minulosti hovorilo, sú také, kde je RegioJet pripravený všetkými desiatimi zapojiť sa do prípadného tendrovania," doplnil Ondrůj. Ešte v januári minulého roku mali záujem o prevádzkovanie železničnej dopravy na Slovensku šiesti dopravcovia. Vtedajšie vedenie rezortu dopravy s nimi absolvovalo prvé kolo rokovaní. Ako najpravdepodobnejší sa vtedy javil príchod súkromného dopravcu na trať medzi Diviakmi, Hornou Štubňou, Prievidzou, Topoľčanmi, Nitrou a Novými Zámkami. A tiež na trasu, ktorá na ňu nadväzuje, a to z Jelšoviec cez Zbehy do Leopoldova.

Súčasné vedenie ministerstva však chce najprv zrealizovať koncepčnú zmenu obstarávania výkonov vo verejnom záujme v železničnej doprave cez nový grafikon. Prvým krokom bolo podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu spustenie taktovej dopravy. V súčasnosti prebiehajú rokovania s prevádzkovateľmi autobusovej dopravy a hľadá sa efektívne nastavenie dopravy tak, aby nedochádzalo k súbehom autobusových a vlakových spojov.

"Až po jeho konečnom nastavení a zladení železničnej osobnej dopravy s autobusovou bude možné pokračovať v liberalizácii železničnej osobnej dopravy," doplnil Kóňa. Predpokladá, že k liberalizácii sa bude môcť pristúpiť v najbližších rokoch.
 

Vyberte región